
Het verhaal van Kitty Morée, adviseur leren en ontwikkelen
“Als je hier een tijdje werkt, ken je alle gezichten”
Kitty Morée, adviseur leren en ontwikkelen, heeft al een hele carrière bij GGZ Delfland achter de rug. In elke functie die ze bekleedde – van activiteitenbegeleider tot adviseur – ervaarde ze veel creatieve vrijheid. “Ik krijg energie van nieuwe dingen, dan ga ik ‘aan’. Het fijne is: als je hier een goed idee hebt dat binnen je vakgebied past, wordt dat goed ontvangen. Dan krijg je de ruimte om het uit te voeren.”
“In feite ben ik opgegroeid bij GGZ Delfland. Ik was achttien toen ik hier kwam stagelopen en nu ben ik 39, dus reken maar uit. Destijds deed ik de opleiding Modetechniek en ging ik stagelopen op de textielafdeling van Doel Delfland. Dat is het onderdeel van GGZ Delfland waar we cliënten onder meer een zinvolle dagbesteding bieden. Ik heb daar hele modeshows georganiseerd, en kunstveilingen. Je leert ontzettend veel van de cliënten die daar komen voor dagbesteding. Tegelijkertijd kun je ook hen veel leren en hen motiveren. De kunst is om altijd te kijken naar wat iemand wél kan.”

Beautysalon opgezet
“Na twee jaar kwam ik in vaste dienst bij GGZ Delfland, als activiteitenbegeleider bij Doel Delfland. Een kennis van mij werkte bij een vergelijkbare zorgorganisatie en vertelde dat bij hen de dagbesteding plaatsvindt in de huiskamer en bestaat uit puzzelen, breien en haken. Veel kleinschaliger en wat een verschil met ons! Wij bieden veel meer keuze dan alleen die standaardactiviteiten. Er is een tweedehandswinkel waar cliënten zelf in werken, ik heb destijds een beautysalon opgezet waar cliënten een knipcursus konden volgen, en de textielafdeling waar we van alles maakten geprofessionaliseerd. We zorgden dat iedereen kon meedoen: als iemand bijvoorbeeld niet kon naaien, lieten we hem of haar patronen overtrekken. Op die manier droeg iedereen een steentje bij aan het werkproces en dat zorgde voor een leuke samenwerking tussen de cliënten.”
Beleid maken bleek ook interessant
“Uiteindelijk heb ik twaalf jaar bij Doel Delfland gewerkt. In de tussentijd ben ik gestart bij de ondernemingsraad, als secretaris in het dagelijks bestuur. Daar kwam ik erachter dat ik ook andere dingen heel leuk vind, zoals beleid maken: nadenken over wat goed is voor de organisatie én goed voor de mensen die er werken. Ik kwam in contact met degene die bij GGZ Delfland het meerjarenbeleid maakt en werd zijn programmaondersteuner. Dan ben je als het ware de oren en ogen van de projectmanager: ik maakte verslagen van overleggen, hield oog op lopende projecten, organiseerde bijeenkomsten en dacht mee over het beleid. En ik ging mee met beleidsdagen van het management en de directie. Geweldig vond ik dat.”
GGZ Delfland biedt veel doorgroeimogelijkheden binnen je pad.
Kitty Morée
IT-vaardigheden in het bloed
“In coronatijd, toen we allemaal thuis gingen werken, bleek vervolgens dat ik best digitaal aangelegd ben. Lukte het een collega niet om in te loggen of te presenteren in Zoom? Dan werd ik gebeld. Ik was ook handig met PowerPoint en regelde digitale beleidsdagen. Mijn broers zitten ook in de IT: de één bouwt apps en de andere computers. Het zit ons dus in het bloed. Ik vind vooral de creativiteit die erbij komt kijken leuk: een aantrekkelijke PowerPoint-presentatie maken, of een mooi filmpje. En het geeft me voldoening als ik een brug kan slaan tussen de ICT-afdeling en de gebruiker. Dat zit ‘m vaak vooral in taal: de ICT-afdeling heeft het over de ‘webbrowser’, maar medewerkers kennen alleen ‘internet’ of hooguit ‘Explorer’. Ik leg mijn collega’s van IT dan uit dat ze beter andere termen kunnen gebruiken.”
Superleuk team
“Inmiddels werk ik sinds 2022 bij Het Leerhuis, daar ben ik gestart als praktijkadviseur leren en ontwikkelen. Intussen ben ik, na het afronden van mijn opleiding, adviseur geworden. We hebben een superleuk team; het is alsof we elkaar al jaren kennen. Als je hier een tijdje werkt, heb je ook alle gezichten wel een keer ergens gezien. Ons team bestaat uit adviseurs, ondersteuners en praktijkopleiders – die laatsten begeleiden onder andere stagiaires, leerling-verpleegkundigen en agogen. Zij zorgen voor een goed leerklimaat en leiden leerlingen en stagiaires op tot een goede professional in hun vakgebied. Daarnaast denkt de opleider mee in het opleidingsbeleid.”

Nieuw leermanagementsysteem
“Ik richt me met name op trainingen en opleidingen voor de ondersteunende functies. Denk aan een training ‘Omgaan met bijzonder gedrag’ voor facilitair, schoonmaak- en receptiemedewerkers. Daarin leren ze onder andere hoe je het beste kunt reageren op cliënten die plotseling boos worden, of hun hele hart bij je uitstorten. Want zij hebben over het algemeen geen zorgopleiding als achtergrond. Verder houd ik me vooral bezig met – niet verrassend – digitale vaardigheden. We zijn recent overgegaan op een nieuw leermanagementsysteem: Mijn Leerhuis. Daarin heb ik samen met collega’s gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid en hoe de vormgeving het beste aansluit bij de behoefte van medewerkers. En ik ben nu een onboarding-leerlijn aan het opzetten: alle algemene informatie die een nieuwe medewerker nodig heeft breng ik overzichtelijk samen op één plek. Dat soort nieuwe dingen, daar krijg ik energie van. Dan ga ik ‘aan’.”
Ruimte voor initiatief
“GGZ Delfland biedt veel doorgroeimogelijkheden binnen je pad. Behandelaars krijgen bijvoorbeeld een eigen budget voor opleiding. Verpleegkundigen en agogen hebben vier keer per jaar een scholingsdag, waarvan twee keer verplicht. Op zo’n dag vertellen professionals uit de organisatie iets over een thema, bijvoorbeeld medicijngebruik of omgaan met bepaalde doelgroepen. En in het leiderschapstraject ‘LEZ is more’ leren verpleegkundigen en agogen die verbetermogelijkheden zien in de manier van werken, hoe ze die in de praktijk kunnen brengen. Verder is er veel ruimte voor eigen initiatieven. Bij Doel Delfland kon ik veel creativiteit kwijt in de activiteiten die ik bedacht. Bij Het Leerhuis ondersteunen we verschillende onderzoeken die collega’s initiëren, zoals een innovatieve studie naar het gebruik van virtual reality bij EMDR-behandelingen. In het algemeen merk ik: als je een goed idee hebt dat binnen je vakgebied past, wordt dat goed ontvangen. Dan krijg je alle ruimte om het uit te voeren.”