
Het verhaal van Hylke Korf, verpleegkundig specialist
“De verdieping in mijn vak vind ik echt een verrijking”
Na zijn studie hbo-verpleegkunde werkte Hylke Korf eerst vier jaar in het Erasmus Medisch Centrum. Door enthousiaste verhalen van een vriend maakte hij de overstap naar GGZ Delfland. "Ik had behoefte aan meer verdieping en verantwoordelijkheid. Die heb ik hier gevonden." Hylke is inmiddels opgeleid tot verpleegkundig specialist én lid van het team dat magnetische stimulatie-behandelingen geeft aan cliënten met een depressie. Met plezier vertelt hij over zijn werk en de samenwerking binnen GGZ Delfland.
Hylke is gewend om te vertellen wie hij is en wat hij doet. "Bij de cliënten met wie ik werk, is het belangrijk om vertrouwen op te bouwen en uit te leggen wat een behandeling inhoudt." Hij vertelt rustig over zijn vak en beantwoordt tussendoor ook nog de vragen van collega’s die even binnenlopen voor overleg.

Mobiel behandelteam Haaglanden
Terug naar het begin: hoe is hij hier beland? "Drie jaar geleden ben ik bij GGZ Delfland komen werken en meteen begonnen met de opleiding tot verpleegkundig specialist. Dat was – en daar werk ik nog steeds – bij het mobiel behandelteam voor cliënten met stemmings-, angst- of persoonlijkheidsstoornissen*." Het is een team dat intensieve zorg biedt aan mensen met complexere problematiek. Zij hebben al langer een psychische aandoening en lopen op meerdere levensgebieden vast, zoals met werk, wonen of financiën. "Met onze behandeling en begeleiding streven we ernaar de aandoening te behandelen en de problematiek die daarbij of ernaast ontstaat, te verhelpen. Ze komen meestal bij ons op locatie, maar wij gaan ook naar cliënten thuis."
*Het mobiel behandelteam is inmiddels gecertificeerd als een FACT-team. Binnen GGZ Delfland zijn er ook FACT-teams die zich op psychose-zorg richten, zowel in de regio Haaglanden als in de regio Schiedam e.o. FACT-teams leveren outreachende, flexibele zorg voor mensen met psychische aandoeningen en bijkomende problemen op meerdere levensgebieden.
Van verpleegkundige naar verpleegkundig specialist
Binnen het team is Hylke sinds een jaar verpleegkundig specialist. "Daardoor is mijn rol veranderd. Als verpleegkundige ben je medebehandelaar; als verpleegkundig specialist ben je regiebehandelaar. Dat betekent dat ik het pad uitzet van een behandeling of begeleiding. Ik doe de intakegesprekken en voer ook ondersteunende gesprekken gericht op crisispreventie of het voorbereiden op een behandeling. Verder mag ik in deze rol ook medicatie voorschrijven, bijvoorbeeld om de stemming te reguleren of overprikkeling te voorkomen. Die verdieping in mijn vak vind ik echt een verrijking."
Er heerst een gedrevenheid om de zorg voor cliënten verder te verbeteren.
Hylke Korf
Focus op herstel
Als verpleegkundig specialist houdt Hylke zich niet meer bezig met de typische verpleegkundige handelingen die hij uit het ziekenhuis kent, zoals bloedprikken of wondverzorging. "Je bent meer zelf het instrument waarmee je behandelt. Door de gespreksvoering zorg je dat iemand tot rust komt of gaat nadenken over ineffectieve gedrags- of gedachtenpatronen." Wat voor Hylke in essentie niet is veranderd, is de focus op de hele mens. "Andere disciplines repareren bij wijze van spreken alleen een gebroken been, wij kijken ook hoe iemand weer kan leren lopen. En zeker bij chronische aandoeningen, fysiek of psychisch, moet iemand soms leren leven met de klachten die er nog zijn. Dat past bij mij. Je probeert te veranderen wat je kunt veranderen en leert omgaan met wat je niet kunt veranderen."
Complexe zorgvragen
Er zitten natuurlijk ook pittige dagen bij. "We werken met cliënten die best crisisgevoelig zijn. Dus er zijn echt wel momenten dat ik denk: morgen graag wat rustiger. Tegelijkertijd vind ik de complexiteit van de zorgvragen juist een uitdaging. Uit onderzoek blijkt dat deze cliëntengroep, bijvoorbeeld mensen die al langer met een persoonlijkheidsstoornis kampen, niet altijd een passende behandeling krijgen. Er spelen vaak meerdere dingen, dus moet je scherp krijgen wat er nou precies aan de orde is. Ik vind het een uitdaging om ervoor te zorgen dat deze groep juist wél de behandeling krijgt die ze zo hard nodig heeft. Het zijn complexe vragen, maar dat betekent niet dat de situatie zo blijft of nooit beter wordt. Integendeel."

Samenwerken in een team
"En we werken niet alleen, hè", benadrukt Hylke. "Ja, ik draag in mijn vak verantwoordelijkheid, maar in ons team werken we altijd in duo’s. Daardoor kunnen we overleggen over een aanpak en kan een cliënt altijd bij een van ons terecht. Verder kunnen we met een heel team datgene aanpakken wat helpend is. We hebben psychologen voor bijvoorbeeld traumabehandeling of psychotherapie en de individueel begeleiders van Doel Delfland voor bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering of het zoeken van dagbesteding." Ook de lijntjes met de andere afdelingen zijn kort. "Op de verslavingsafdeling, opnameafdeling en bij de crisisdienst kennen we collega’s bij naam. Je weet wie je waarvoor moet hebben. Dat werkt heel prettig."
Ruimte voor ontwikkeling
Hylke is sowieso heel tevreden over GGZ Delfland als werkgever. "Het is een prettige, platte organisatie. Het is een wat kleinere organisatie, dat maakt het wat knusser met elkaar. Er wordt ook hard aan gewerkt om dat zo te houden en benaderbaar te blijven. Afgelopen jaar deed ik bijvoorbeeld mee met een estafetteloop en was een van de directeuren lid van mijn team. Ook die rent mee en is gewoon bereikbaar."
Daarnaast vindt Hylke dat er veel vrijheid is om zich te ontwikkelen. "Er heerst een gedrevenheid om de zorg voor cliënten verder te verbeteren. Zo kreeg ik een jaar geleden de vraag of ik me niet wilde verdiepen in rTMS, een vrij nieuwe behandeling waarbij je met magnetische pulsen buiten het hoofd de elektrische activiteit in de hersenen van een cliënt stimuleert. Het lijkt goed te werken voor mensen met een depressie als medicijnen en therapie niet aanslaan. Het kwam op mijn pad omdat een van mijn cliënten ervoor was aangemeld. Daardoor ben ik me erin gaan verdiepen en heb ik deze behandeling inmiddels samen met een collega binnen GGZ Delfland steviger op de kaart gezet. Het is mooi dat daar niet alleen ruimte, maar ook enthousiasme voor is."